miercuri, 1 august 2018

Recenzie "Fraiero!" de Ciprian PopTitlu: "Fraiero!"

Autor: Ciprian Pop

Gen: umor

An apariție: 2018

Număr pagini: 295

Editura: Quantum Publishers
Descriere: "Ştii genul acela de persoană care se îndrăgosteşte în adolescenţă de fata visurilor lui, pe care până și părinții ei îl plac?
Cuminte și care nu pierde nopțile prin cluburi?
El și ea sunt cuplul model, îşi fac planuri de viitor pe care, încet, încet, le pun în practică. Se căsătoresc, fac copii, trec şi de nunta de argint, au nepoţi şi trăiesc fericiţi toată viaţa până la adânci bătrâneţi…
OK! Dacă asta cauți, n-o să găsești în această carte.
Zânele, unicornii şi rozul sunt pentru poveştile clasice de dragoste, iar aceasta nu este o poveste de dragoste, dar conţine dragoste. Ce-i drept, altfel.
Dacă râzi cu prietenii când îți amintești de năzbâtiile din adolescență, dacă îți amintești cu emoție de prima iubire care ți-a dat lumea peste cap, cartea aceasta este pentru tine.
Conține o poveste adevărată, destăinuită cu umor savuros chiar de către cel care a trăit-o."
Sinceră să fiu nu știu cum să fac să nu vă dau spoilere în această recenzie. Cartea a fost atât de genială încât mi-e frică să nu îi stric cumva farmecul. Eu promit că voi încerca să nu o fac, iar, la final, să îmi spui dacă mi-a ieșit. Să începem.

Aspectul pe care în mod sigur vreau să îl punctez la această recenzie, este umorul. Vă jur că nu am mai citit vreodată o carte cu atât de mult umor. Nu știu dacă autorul chiar a intenționat ca opera lui să fie atât de comică, ceea ce știu este că m-a prins și chiar nu am mai putut lăsa cartea din mână. Acesta a fost factorul care a făcut cartea autentică și a transformat-o dintr-o lectură banală în una cu adevărat plăcută.

Tot privind autenticitatea ei mi-a plăcut plot-ul, care, în fond, este și real. Toate întâmplările relatate în această carte sunt reale, s-au petrecut în adolescența autorului, care este de asemenea și narator și nu pot decât să nu mă bucur că acesta a luat decizia de a-și pune viața pe hârtie. 

"Înainte de toate, vreau să îți spun că tot ceea ce am scris în această carte este real. Doar numele personajelor au fost schimbate, pentru că așa este mai bine. Sau, după cum spunea Puya în piesa Fete cu stil: Numele lor au fost schimbate pentru că bărbații lor să nu-și dea seama."

Și dacă tot am ajuns în această zonă vreau să va zic că protagonistul nostru a făcut mai multe prostii în adolescență decât îmi puteam imagina. Cel mai mult mi-au plăcut despărțirile lui, dacă le putem numi așa. :)) Ciprian, naratorul, are un ghinion nemaipomenit în ale iubirii. Face ce face și o dă în bară. Și nu există moment în care să se lipsească chiar și pentru zece minute de iubire. El este contant îndrăgostit, iar asta duce la crearea unor povești care, fără doar și poate, merită povestite.  Dar vă las pe voi să le descoperiți citind cartea. Chiar nu îmi doresc să îi stric farmecul pentru că merită citită fără că tu să știi ceva din acțiunea ce o posedă. Te surprinde la fiecare nou capitol, pagină, paragraf, rând și cuvânt. 


De asemenea mi-a plăcut mult și modul în care este povestită acțiunea. Limbajul este unul comun, ca și cum ți-ar fi povestită de un prieten, într-o seară de vară, la un pahar de bere :)


Deși la prima vedere probabil nu veți fi de acord cu ceea ce urmează să zic, cartea oferă și niște lecții importante pe care le extragem din peripețiile protagonistului. Nu voi intră în detalii, dar credeți-mă pe cuvânt.

"Iubirea e ca un fluture pe care îl ții în mână. Dacă îl ții prea strâns, moare. Dacă îl lași prea liber, zboară. Învață din asta, că toată lumea o știe!"

Este o lectură ușoară, plăcută, o gură de aer prospăt după o carte complexă, perfectă pentru zilele în care vrei doar să te relaxezi și să te bucuri din plin de o lectură ce 100% îți va ridică moralul. Crede-mă pe cuvânt, cartea aceasta nu va da greș în misiunea ei de a te face să razi cu gura până la urechi. Ba mai mult decât atât: te va face să te gândești la ea și la continuarea ei mult timp și vei continua să razi cu poftă când îți amintești cele citite. 

Inedită aș putea-o descrie printr-un singur cuvânt, dar, totodata, împletită cu nou și mult, mult umor. Este o lectură originală ce sunt convinsă că nu te va dezamăgi. Eu o recomand fără doar și poate!

Știu că a fost o recenzie scurtă, dar vreau să îi păstrez misterul, să nu vă dezvălui prea multe, dar să știți că o recomand fără alte adăugiri. Sper să o citiți și să îmi spuneți cum a fost. Nu mă îndoiesc că voi auzi doar de bine despre ea. Așa că nu mai sta pe gânduri și apucă-te de citit!
                                                                Rating: 5/5


___________________________________________________________________________________________
Mulțumesc Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit spre recenzie!
Cartea o puteți comanda de aici!

Un comentariu:

  1. Am citit si eu aceasta carte. Imi place recenzia ta si ma bucur ca ai savurat lectura. Acum, asteptam volumul 2 :D

    RăspundețiȘtergere