miercuri, 21 martie 2018

Schiopătând...dar cu certificat energetic la dosar!


Mai țineți minte zilele trecute când vă povesteam despre cum îmi voi construi eu căsuța mea? Cum mă voi așeza eu la locșorul meu unde îmi voi face veacul mulți ani de acum încolo? Ei bine plan am, ea e aproape construită complet, materialele pentru amenajarea interioară le am...ce îmi mai trebuie? Lumină! Căldură! Certificat energetic!

Ce este certificatul energetic? Ei bine, certificatul energetic conține proiectul energetic al clădirii în stadiul în care ea se află la momentul realizării calculului energetic. Pentru a obține acest certificat ai nevoie de planul de arhitectură și DTAC-ul. Are o valabilitate de 10 ani și este extrem de important. De ce? Pai cum mă întrebați de ce? Nu ai certificat energentic=nu ai energie, lumină, căldură etc. Practic este vital!

La fel de vital este și auditul energetic ce propune soluții pentru îmbunătățirea performațelor energetice ale clădirii. Mai pe înțelese pachetul dat în raportul de autit energetic este ansamblul de echipamente tehnice de care beneficiază clădirea pentru încălzire, racire, ventilare, apă caldă, iluminat sau o combinație a acestora, toate cu scopul de a asigura nivelul optim de confort pentru proprietar.

Pretul unui certificat energetic variază în funcție de mărimea imobilului. Pentru a vă fi mai ușor să vă oriențati vă voi lăsa mai jos costurile celor de la Enermed Impex SRL, la care vă recomand să apelați!


Iar acum să vă povestesc o pățanie de a mea, când, vitează cum mă cred în anumite momente de ale mele, am ajuns să simt pe propriile picioare forța gravitație. Așadar, cu gândul la viitoarea instalație energetică ce îmi va străbate căsuța, am decis să mă urc în podul casei, ce se presupunea că era gata, și să mă orientez și gândesc la profilul energetic al clădirii. Pe unde îmi vor veni firele și locațiile becurilor, a întrerupătoarelor etc. Am urcat frumos și încrezătoare cum sunt de fel am călcat pe ceea ce ar fi trebuit să fie un tavan solid al sufrageriei. Ei și nici bine nu am așezat al doilea picior că tavanul a scos un sunet ciudat și a făcut BUM! Adică s-a rupt sub toată greutatea mea "enormă" și pentru două milisecunde am zburat. Atât că restul secundelor le-am simțit profund până în măduva oaselor.

Acum vă întrebați de ce s-a rupt tavanul nu? Păi dragii mei este o teorie extrem de interesantă la mijloc...aparent tavanul meu nu era tavan, ci doar o placă de rigips! Muncitorii mei inteligenți, în loc să construiască tavanul exact așa cum trebuie cu OSB, rigips, vată minerală și toate cele, și-au ușurat munca, dar nu mi-au ușurat-o și pe a mea multe luni de acum încolo.

După o batjocoreală sănătoasă, că nu degeaba sunt moldoveancă, am aflat că de fapt aveau să facă tavanul, dar abia după ce realizau interiorul casei ceea ce mi se părea extrem de ciudat. Adică de ce ai face de-a josul în sus când poți porni de sus și să termini pe pământ ca tot omul normal? 

Da, știu. Cam de-a râsu'-plânsu' pățania mea mai ales că acum stau ologită la pat cu piciorul drept în ghips și vă povestesc nenorocirea mea. După cum spunea și autoarea Leigh Bardugo despre personajul ei Kaz: "De multe ori am simțit că eu și Kaz schiopătăm împreună pe drumul acestei cărți", așa și eu am schiopătat prin povestea asta, la propriu și la figurat. Dar n-ai cum să nu faci haz de necaz în această situație. Vreau să zic că cine s-a mai dus cu cracii în sus după ce a călcat vitejește pe tavanul său "sigur". Plus de asta, pentru două milisecunde am simțit că sunt o pasăre. Data viitoare voi încerca de la un tavan mai înalt poate simt și eu mai din plin senzația de plutire. Poate data viitoare mă aleg și cu mai puține leziuni...și cu niște angajați mai deștepți. 

Până data viitoare îmi iau cârjele minune(nici nu știți cât le ador..le visez și noaptea, la propriu) și plec către Enermed Impex SRL. Dacă tot am căzut din cer, măcar cu certificatul energetic să mă aleg. Oricum sunt sigură că va fi al meu în cel mai scurt timp! Bye!


*Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu