vineri, 29 decembrie 2017

Interviu: Nieves F.Joy
Nieves este o persoană cu adevărat minunată, un autor excepțional și un om care îți aduce un amalgam de zâmbete pe buze. O plăcere deosebită te învăluie când vorbești cu ea și nu mai zic de talentul său extraordinar în arta scrisului. Cartea ei, "Suflet rebel" (pe care o găsiți aici, iar recenzia aici) te va ține non stop cu sufletul la gură și inima în suspans.

1. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine. Cine se ascunde în spatele pseudonimului Nieves F. Joy. Mai demult citisem povestea pseudonimului ales și am fost cu adevărat impresionată!


Povestea pseudonimului meu este deja cunoscută de cititori și e inutil s-o mai repet. Poate nu este cel mai inspirat, dar pentru mine este special. În spatele autoarei Nieves F. Joy, se ascunde o persoană foarte dificilă. Cu concepții peste care nu pot trece și tabieturi. În primul rând sunt persoana care detestă prefăcătoria, sub orice formă ar imbrăca ea. Nu sunt adepta zicalei că scopul scuză mijloacele și prefer adevărul în față, chiar dacă rănește, decât minciuna. Nu suport oamenii pisicoși, periajul excesiv, etalarea sentimentelor care ar putea servi la o anume recompensă, sau ceva de genul. Cu cât am inaintat în vârstă, am învățat să mă detașez de acest tip de oameni și să-mi triez drastic relațiile cu cei din jurul meu. Nu spun că a fost ușor, sau că asta nu mi-a atras multe antipatii, dar întotdeauna când am luat o decizie, mi-am asumat și urmările. Sunt foarte impulsivă, dar în același timp, sunt genul care despică firul în patru după ce lucrurile se calmează. Sunt săritoare la nevoie, nu sunt răzbunătoare, dar chiar dacă iert, nu uit. Nu sunt un înger, dar nici drac, deși mulți ar putea afirma că înclin spre partea diabolică. Asta privind prin prisma scrierilor mele.


2. Pe lângă scris și citit mai ai și alte pasiuni? Care sunt acelea?


Am fost de când mă știu o cititoare avidă și încă sunt. Îmi plac lecturile profunde din care poți trage învățăminte și te solicită intelectual, deși nu mă dau în lături să citesc și ceva mai ușurel în perioadele când sunt aglomerată sau obosită. Am cochetat de mică și cu muzica. Am fost eleva liceului de muzică, la secția pian nouă ani, dar acum am rămas la stadiu doar de a asculta. Folosesc muzica ca remediu antistres, în combinație cu scrisul. Altă pasiune este dansul, dar la modul de prosteală cu fiica mea.


3. În timp ce încă scriai la romanul tău de debut "Suflet Rebel" te așteptai să aibă un așa impact asupra cititorilor?Romanul "Suflet rebel" nu este prima mea poveste scrisă, dar este una care m-a ajutat să mă maturizez literar. În perioada când îl scriam nu aveam nici cea mai mică intenție să public. Tot proiectul a fost postat integral și treptat pe o platformă online și acolo am făcut cunoștință prima oară cu reacțiile cititorilor. Îți pot spune doar că Raisa a stârnit multe controverse, iar comentariile cititorilor mi-au smuls multe zâmbete, mi-au făcut inima să tresară de nenumarate ori și nu o dată am fost tentată să-mi secretizez adresa. Nu e o noutate că ador să mă joc cu mințile cititorilor și în special cu personajele mele, care în opinia multora, m-ar kilări dacă ar prinde viață.


4. Ce alte opere ne pregătești? Ai putea descrie în câteva cuvinte următoarea carte pe care o vei publica?


În luna august am finalizat volumul trei al seriei Paradoxul iubirii, intitulat Puntea suspinelor și în aceeași lună am început volumul patru, care o închide. Puntea suspinelor este o poveste sfâșietoare despre ițele încurcate ale destinului, despre alegeri nepotrivite, despre eșecuri, pierderi, dar și despre existența unei șanse de a îndrepta totul. Acel proiect m-a solicitat foarte mult emoțional și până în prezent este piesa de rezistență din palmaresul meu ca și autor. Eu așa îl consider. Actual lucrez la romanul Pe muchie de cuțit și firul epic este exact ca și titlul poveștii. Foarte complicat, cu multe răsturnări de situație, cu o acțiune care nu îmi dă momente de respiro și care de la capitol la capitol, te prinde în plasa lui, până ce uiți de tot ce te înconjoară. Este cel mai alert roman al meu, cu un registru puțin diferit de celelalte. Într-un cuvânt, este o mare provocare. Provocare pe care o voi duce la bun șfârșit cu o deosebită plăcere, deoarece, cu toate că eu ca și autoare n-ar trebui s-o recunosc, o fac pentru tine, am o slăbiciune pentru personajele lui.5. Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru scris?

Mă crezi sau nu, chiar țin perfect minte când m-a vizitat sfânta muză. A fost imediat după Paștele anului 2015. Am avut atunci o noapte albă, mă uitam la umbrele pe tavan și de afară s-a auzit un țipăt ascuțit. Așa începe și prima mea poveste. Cu acel țipăt care mi-a injectat în vene un virus (scrisul) ce mi-a modificat întreg ADN-ul și fără de care n-aș mai putea respira. Prima poveste am început-o timidă și cu multe temeri, dar pe parcurs mi-am stabilizat, îmbunătățit și perfecționat stilul. Mai am de muncă ca să ajung la nivelul în care să fiu pe deplin mulțumită de mine (sunt cel mai transant critic al meu) dar fac tot posibilul să evoluez de la poveste la poveste.


6. Majoritatea scriitorilor au o imaginație bogată, scriitori printre care te aflii și tu. A ta de unde izvorăște? Ai vreo sursă de inspirație sau totul vine pe moment?

Nu am o sursă anume, deși nu o dată mi s-a pus intrebarea de unde atâtea idei. Multe acțiuni au la bază experiențe ale celor din jurul meu, multe din experiențele personale, multe din gândurile unor insomnii. La asta chiar nu îți pot răspunde mai elaborat.


7. Ai un motto după care te ghidezi în viață?

Da. Ceea ce nu mă ucide, mă face invincibilă.


8. Ai un autor preferat? Care este acela? Dar cartea preferată scrisă de el?

În momentul de față nu pot afirma că am un autor preferat. Dar cartea care mi-a atins toate corzile sufletului este Mare Tranquillitatis Katja Millay.


9. Ai avut emoții la prima ta lansare? Îmi poți descrie ce ai simțit în momentul în care ți-ai ținut cartea în mână?


La lansarea Sufletului rebel am fost într-o transă euforică. Îmi era foarte teamă că mă voi bloca total și nu voi putea scoate două vorbe, dar am depășit momentul cu brio, avându-le alături pe minunata mea editoare Monica Ramirez și pe deosebita doamnă Oliviana Georgescu, care mi-au insuflat curajul necesar să încropesc un speech. Când am ținut cartea în mână, mi s-au înmuiat picioarele, nu am respirat secunde întregi și am simțit cum toată munca mea a fost valorificată. E o senzație unică pe care nu o pot descrie.
10. Ai un film sau actor preferat? Care este acela? :))

În general nu am răbdare să mă uit la filme, dar o serie pe placul meu a fost Taken, de aici și preferința pentru actorul Liam Neeson.


11. Și pentru final ai un mesaj pentru cititorii tăi cât și un sfat pentru cei ce vor să își publice creațiile?

Tuturor cititorilor mei le mulțumesc că își rup din timpul lor și mi-l dăruiesc mine. Le mulțumesc pentru toată susținerea și comentariile pe care mi le trimit. Ei sunt sursa mea de energie, motivația perfectă să nu mă opresc din scris și să îmi ridic de fiecare dată ștacheta tot mai sus. Pentru cei ce vor să publice? Hmm... În primul rând să scrie din pasiune, cu pasiune. Să caute să găsească acele elemente care îi pot face memorabili în inima cititorilor și abia apoi să pornească la drum. Fără o amprentă personală, fără să aduci, pe cât posibil, ceva nou, degeaba scrii en de povești. Vei rămâne întotdeauna unul din mulțime. Cel ce te va citi, îți va închide cartea și aceasta se va îngălbeni, uitată într-un colț al bibliotecii. Când scrii doar pentru tine, e una, când scrii pentru ceilalți, ai mult mai multe îndatoriri cărora trebuie să le faci față. Dacă nu ai intenția să tinzi spre perfecțiune (mda, știu nu există perfecțiunea absolută, că orice lucru în aparență perfect are vicii, dar nimic nu te împiedică să ajungi cât mai sus), dacă scrii doar de dragul de a scrie, sfatul meu este să nu aspiri la titlul de autor publicat. Cumva, undeva... te vei rătăci.

În încheiere îți mulțumesc din suflet Vanya că te-ai gândit la mine. Mi-a făcut o deosebită plăcere să răspund întrebărilor tale. A fost un exercițiu energizant pentru mintea mea de adormită. Te felicit pentru mintea genială pe care o posezi și munca depusă. Ești un fluturaș deosebit. Te cuprind cu drag.


Mulțumesc și eu enorm de mult Nieves pentru că ai acceptat să răspunzi la aceste întrebări. Și tu ești un fluturaș și mai deosebit, o persoană cu care sunt sigură că îmi va face mereu plăcere să vorbesc. Acesta a fost interviul dragii mei! Sper că v-a plăcut şi vouă la fel de mult cum mi-a plăcut mie să stau de vorbă cu Nieves. Bye. ❤

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu