duminică, 1 octombrie 2017

Carti abandonate?Cred că tuturor ni s-a întâmplat să găsim o anume carte care să nu fie complet pe gustul nostru şi să ne ţină pe loc din aventura noastră către alte lecturi. Sunt convinsă cu tuturor ni s-a întâmplat să renunţăm (sau măcar să ne bată gândul să facem asta) la anumite cărţi per motiv că nu ne atrage subiectul ori pur şi simplu nu le mai putem continua. Unele sunt din programa şcolară ( da, da, ştiu că acelea sunt cele mai plictisitoare :)) ori cărţi contemporane care nu v-au impresionat într-atât încât să continuaţi lectura, astfel abandonând cartea. De obicei trag de cărţi până le finalizez, dar unele chiar mi-au fost imposibil de continuat. Ei bine astăzi vă voi prezenta nouă cărţi pe care le-am abandonat şi motivele pentru care am făcut-o. 

1. "Romanul adolescentului miop" de Mircea Eliade
Da, carte din programa scolară, ştiu. Am început această carte cam pe la vârsta de 11 ani, ţin minte că ne pusese profesoara de română să o citim, obligatoriu. Mda, evident că nu am terminat-o. Nu doar subiectul, puţin cam prea matur pentru un copil de 11 ani, m-a determinat să renunţ la ea ci şi faptul că pe vremea aceea mi se părea mult prea plictisitoare. Am abandonat-o după vreo 100 şi ceva de pagini. N-am mai putut îndura. A fost prima carte pe care am abandonat-o şi nu voi reveni vreodată să o citesc. 


2. "Exuvii" de Simona Popescu
Vreau să vă zic că am acordat acestei cărţi în jur de trei-patru sanse. Tot profesoara de română din gimnaziu ne-a pus să o citim. Nici acum nu am reușit să o termin. Mereu o lăsam baltă și ba uitam de ea, ba uitam unde am rămas. Această carte mă apucasem să o citesc pe la 14 ani și atunci cochetam cu acțiunea alertă și descrieri puține, ceea ce aceasta carte clar nu avea. Poate acum aș privi altfel conținutul ei și aș putea să o finalizez. Poate cândva o voi lua din nou de la capăt și îi voi acorda o nouă șansă.


3. "Northanger Abbey" de Jane Austen
Gata cu cărțile din programa scolară. Trecem la cele clasice, de altfel, fiind și singura din această categorie. Nu am abandonat-o propriu zis, trebuia înapoiată și astfel nu am reușit să o finalizez la timp. Sunt convinsă că în viitorul apropiat o voi continua căci eu odată ce încep o carte clasică e musai să o și finalizez. Și știu că Jane Austen nu mă va dezamăgii.4. "Măștile fricii" de Camelia Cavadia


Nu mă întrebați de ce, dar această carte am abandonat-o după a patra pagină. Probabil greșesc și ar fi trebuit să citesc mai mult înainte să îmi dau cu părerea așa, dar am simțit că această carte nu îmi va oferi ceva special. Și așa am tras o groază de acele patru pagini, am decis să renunț la lecturarea ei și nu cred că îi voi acorda o nouă șansă. Pur și simplu nu mă atrage.


5. "Valuri de mătase" de Mary Jo Putney
Motivul abandonării acestei cărți a fost căăăăă.........am citit în acea perioadă prea multe cărți de dragoste. Prea mult romantism strică până și celei mai romantice persoane. Nu am putut trece de 15 pagini. Mi se părea că citesc exact același lucru peste tot, aceeași esență, doar că alte personaje și locuri. Nu, nu am putut.


6. "De vorbă cu Emma" de Vitali Cipileaga

Trecem la cărțile contemporane, nu? Ei bine, în afară de citate această carte nu mi-a oferit nimic mai mult. A fost de ajuns să răsfoiesc cartea puțin și să mă simt de parcă aș fi citit-o deja. Dar, totuși, am acordat o șansă și dialogurilor. Erau mult prea lipsite de sentimente, esență...de viață. Nu îmi exprimau nimic așa că am decis să o abandonez. 


7. "Slam, din dragoste pentru Layken" de Colleen HooverNu! Pur și simplu nu! Nu am putut și nici nu am vrut să continui să citesc această carte! Mă așteptam să îmi placă, să fie wow având în vedere cât de lăudată este această autoare. Dar pur și simplu nu! Pe lângă faptul că este un adevarat, real și gigantic clișeu, nici măcar povestea în sine nu îmi exprimă nimic. Am abandonat-o pe la mijloc. Am tras de ea până la epuizare. Când am văzut că nu se schimbă nimic am spus stop! Băteam pasul pe loc și faptul că acțiunea era atât de trasă de păr, ireală și fără esență a fost un motiv mult prea mare ca să renunț la ea. Sunt sigură că mulți o adorați, că vi se pare extrem de bună, dar eu nu citesc cărtți de dragoste tocmai din motivul clișeului prezent în toate și faptul că această carte avea clișeu la fiecare pas mi-a fost imposibil să o citesc. Este strict părerea mea, eu una chiar nu am vrut.


8. "Cele 13 motive" de Jay Asher

Știu. Extrem de lăudată, adorată, uimitoare, nu? Mda...am abandonat-o deși am tras mult de ea. Recunosc că am văzut serialul înainte, dar nu pot afirma că acesta este motivul pentru care am abandonat-o, căci nu este. Modul în care este scrisă m-a făcut să iau această decizie. O carte care trateaza un subiect atât de sensibil ar trebui să emane sensibilitate prin absolut toate literele așezate pe pagină. Eu nu am simțit asta și asta a constituit un motiv bun ca să o abandonez. Nu doar că nu exprima ce era nevoie, cartea nu îmi exprima nimic. 


9. "After" de Anna ToddNu mă bateți va rog!!!! Nu! Acesta este un NU clar. Clișeu? Puțin spus. Dar nu doar asta m-a făcut să o abandonez. Vă rog să mă înțelegeți, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar cartea mi se pare extrem de penibilă. Toată acțiunea îmi induce această părere și credeți-mă am citit aproape până la jumătatea volumul doi, deci nu puteți spune că nu i-am acordat șanse. Nu din cauza scenelor +18, dar până și acelea au fost prost scrise. Este strict părerea mea, nu vreau să vă simțiți jigniți, dar eu chiar nu pot lăuda o astfel de serie. Nu îi voi acorda vreo altă șansă, nu mă puteți convinge că este o serie bună. Am văzut ce este de capul ei și chiar nu este o carte de recomandat, după părerea mea, bineînțeles. 


Acestea au fost cărțile abandonate de mine. Vreau să știu ce cărți ați abandonat voi, așa că vă aștept atât titlurile, cât și motivele, în comentarii. Până atunci sper că v-a plăcut articolul! Bye!❤


6 comentarii:

 1. În mare sunt de acord cu tine! Excepție făcând Slam. Din dragoste pentru Layken, de Colleen Hoover, carte pe care eu ador!
  Nici eu nu am putut termina seria After, dacă primul volum mi-a plăcut, de la al doilea deja treaba începuse să se strice. Prea multa drama, clișeu (deși nu am o problemă propriu zisa cu el), că până la urmă să o ia de la capăt.
  Nici mie nu mi-a plăcut Romanul adolescentului miop. Eu am citit-o anul acesta și am și terminat-o, dar mi-a lăsat un gust amar (probabil pentru că nu am înțeles-o sau așa ceva).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca suntem cat de cat de acord. Eu nu suport cliseul de nici un fel. Pot suporta doar foarte putin...cat despre Romanul adolescentului miop, te inteleg :))

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu as abandona in mod deosebit orice carte cliseica, fara inedit, unde sunt prezentate intamplari banale, normale, fara viata, fara nimic neobisnuit.
  Un prim exemplu pe care probabil acum as fi vazut astfel, dar la momentul respectiv l-am abandonat:
  "Copii capitanului Grand" de Jules Verne.
  A scris foarte bine, dar pe mine descrierile lungi si intamplarile cu putin inedit m-au cam plictisit. Mai ales unde atunci aveam 11 ani... si eram dornic de actiune la maxim. Au fost si cateva scene de actiune, dar destul de putine fata de ce voiam eu.
  Comparata cu o alta carte ce mi-a placut atunci: "Tara leului de argint" de Karl May Carte ce era plina de aventuri, lupte, armate rebele, pusti, pistoale si urmariri calare.

  Alta carte a fost "Morometii". Intradevar o opera reprezentativa... bla bla... absolut plictisitoare.
  Erau haiduci in vremurile acelea, razboaie. Daca era una scrisa despre campania marelui duce Nicolae, ajutat de armata romana ar fi fost mult mai interesanta. Dar sa fi fost prezentate fapte de arme si razboinici viteji, nu clisee despre ororile razboiului...

  Si o carte care am abandonat-o dar dupa cativa ani am reluat-o :
  "Caravana sfanta" de Karl May... pe la jumatatea cartii am simtit ca ceva nu era in regula. Actiunea era absurd indreptata impotriva personajelor. Deja este ireal sa pierzi toate personajele pana la finalul cartii...
  Imi pare rau pentru ca am continuat-o dupa cativa ani, in ciuda instinctului de a o lasa. Mi-a lasat un gust foarte amar. Nu imi venea sa cred ca scriitorul care m-a fascinat in alte opere, acum avea una, mai mult decat dramatica. Chiar mi s-a parut absurd de tragic, ce s-a intamplat in carte.

  Mai am multe alte carti abandonate. Principalele motive fiind plictiseala sau intamplarile tragice la limita absurdului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legat de Jules Verne...si de la el am o carte abandonata, "Ocolul pamantului in 80 de zile"...nu am putut citi cartea aceea nici daca voiam cu adevarat. Pur si simplu nu a fost de mine, citeam dar nu pricepeam nimic.
   Morometii am citit primul volum si dupa am zis ca ma las pagubasa. Dupa cum ai zis si tu "absolut plictisitoare".
   Si eu ma feresc de cliseu ca de albine...si cand mai vad si ca e cu carul, dar si extrem de absurd ma cam apuca dracii. Efectiv nu pot citi ceva cu un nivel de absurditate cu mult peste medie...

   Ștergere