vineri, 7 iulie 2017

Recenzie "Nebunul alb" de Allex Truşcă

Titlu original: "Nebunul alb"

Autor: Allex Truşcă

Gen: fantasy

Anul apariţiei: 2017

Număr pagini: 190

Editura: Quantum PublishersDescriere: "Lui Erin, un băiat modest, crescut la țară, i se pregătește un destin neașteptat. I se șoptește despre asta în vise premonitorii, însă nu îi este ușor să cuprindă magnitudinea sacrificiului care i se pretinde pentru a salva întreaga omenire.
Călătoria fascinantă a lui Erin și a celor câțiva însoțitori hărăziți de mâna sorții are loc într-un context pe care nimeni, până acum, n-a mai îndrăznit să-l plaseze într-un roman."


Trebuie să recunosc că nu m-a prins povestea de la început. Fuseseră extrem de multe elemente fantastice aglomerate şi fiecare vis al lui Erin era diferit. Da, povestea debutează cu momentul în care lui Erin i se arată, în mai multe vise, vieţile sale anterioare. Şi fiecare vis era extrem de diferit de anteriorul, iar timpul folosit nici el nu m-a prea ajutat să mă luminez în legătură cu ceea ce se întâmpla.

Asta în primele pagini. După, totul a devenit lucid şi chiar foarte plăcut. Totul s-a clarificat şi în scurt timp am început să prind drag de personaje, mai ales când am realizat că mă identific cu personalitatea lui Erin. 

Erin, protagonistul romanului, era mereu în sete de cunoaştere, dar totodată, el s-a refugiat în spatele cărţilor, creându-şi o lume a lui. Şi, în ciuda faptului că, această idee a fost prezentată ca şi cum nu este ceva ce trebuie să se întample cu un "copilandru", asta a fost ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la Erin, pe lângă curajul şi devotamentul său. 

Ce aş fi vrut mai mult ar fi fost poate descrierea mai amănunţită a sentimentelor trăite de personaje, în timpul dialogurilor. Dar asta poate fi trecut cu vederea, mai ales când cartea este plină de descriere, exact pe unde este nevoie.

Pe la mijlocul romanului am realizat că acesta ar fi putut fi uşor inclus în specia literară basm. Deţine multe dintre trăsăturile basmului: lupta dintre bine si rău, intrumentele fermecate, un tânăr curajos şi totodată dornic de cunoastere etc. Lipseau doar acele formule introductive specifice :))
 Asta mi-a plăcut într-o oarecare măsură, eu fiind mereu un mare fan al basmelor, şi mi-a amintit cu drag de momentele în care eram total absorbită de magia acestora.

După cum ziceam în fragmentul precedent, romanul are de toate. Dacă sunteţi fani ai diferitelor creaturi, atât cereşti, cât şi mitice, fiţi siguri că în aceasta carte le veţi găsi. Totodată, aici veţi găsi şi un strop din misticismul poveştilor scrise cu secole în urmă, timpul folosit inducându-vă tot mai mult în atmosferă. Veţi găsi şi dragoste atât faţă de o anumită persoană, cât şi faţă de prieteni. Loialitate, politete şi vitejie. Curaj, îndemânare şi determinare. Toate într-o singură carte.

Mi-a plăcut, de asemenea, foarte mult întelepciunea cu care vorbeau personajele. Au fost extrem de multe fraze şi sfaturi, ce şi le-au dat reciproc, ce mi-au plăcut extrem de mult şi le veţi găsi mai jos la "Citate preferate". Ele au făcut ca aceasta carte să îmi placă mai mult, dându-mi impresia că citesc o carte a secolului XIX, perioadă pe care eu o ador. :))

Pot să spun cu mâna pe inimă că l-am adorat pe Bram, cavalerul şi prietenul lui Erin, pentru glumele sale. Alături de Erin şi Aelyus, ei trei au fost personajele mele preferate din poveste.

Sper din tot sufletul că v-a exista o continuare. Finalul m-a lăsat oarecum în ceaţă, fiind unul deschis şi chiar vreau date concrete asupra viitorului anumitor personaje, cât şi a întregii lumi create de Allex.

Una peste alta mi-a plăcut cartea şi a fost exact aşa cum mi-am imaginat-o de la început: foarte bună. O recomand tuturor iubitorilor de fantasy. Una dintre steluţe a fost luată la rating din cauza finalului deschis, dar asta este o chestiune strict personală :))


                                                                                                  Rating: 4/5

"În neştiinţa mea, lumea mică a satului nostru era totul. Odată ce porneşti pe calea cunoaşterii şi explorării lumii, un blestem ascuns te roade încet în suflet: cu cât ştii mai mult, cu atât îţi pui mai multe întrebări, cu cât îţi pui mai multe întrebări, vezi că ai din ce în ce mai multe lucruri care nu sunt clare, din ce în ce mai puţine răspunsuri în care să crezi."

"Numai cei ce nu încearcă sau nu riscă prierd întotdeauna..."

"E mult mai simplu să alergi după demonii celorlalţi, în timp ce fugi de monştrii tăi lăuntrici, decât să te întorci şi să-i înfrunţi. Dar asta are şi un preţ imens: nu vei fi niciodată împăcat cu tine, bucuriile şi liniştea vieţii îţi vor fi bântuite, din când în când, de teama pe care ţi-o insuflă aceşti demoni, de tot ceea ce te temi."

"Fără să ne dăm seama, în fiecare clipă facem o alegere. Alegem să ne eliberăm sufletul, să abandonăm, să iubim, să renunţăm la iubire. Peste tot pe pământ, dar şi aici, deasupra norilor, totul se rezuma la alegeri. Toate ne par cele mai bune atunci când le luăm şi toate ne transformă, niciodată nu vom ştii dinainte ce devenim."

"M-am luptat cu tot felul de monştri şi demoni ascunşi în semenii mei, doar pentru că nu am avut curaj să mă lupt cu temerile mele. E mult mai uşor să faci ceva pentru alţii decât pentru tine."


Mulţumesc editurii Quantum pentru exemplarul oferit. Cartea o puteti cumpăra de aici. Sper să citiţi şi voi această carte şi vă aştept părerile. Bye.❤Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu